Mit együnk a meleg időben?

Mit együnk a meleg időben?

Étkezz helyesen, amikor meleg van!

(Útikalauz a kánikula ellen harcolóknak ....)

Könnyű mediterrán diéta zöldségekkel és hallal

Süt a nap, csöpög rólunk az izzadság, és mindjárt itt az ebédszünet. Egy jéghideg paradicsomital igazán kecsegtető ötlet ilyenkor, de az étvágyunk csak nem akar megjönni. Sok ember számára az izzasztóan magas hőmérséklet étvágytalanságot okoz, pedig nagyon rossz ötlet napközben kihagyni az étkezést, este pedig grillezéssel pótolni a kimaradt ebédet.
Eláruljuk, milyen ételek és italok kerüljenek az asztalra, hogy a nyár közepén is fittek és egészségesek maradjatok.

Frissítők a nehéz ételek helyett

Egy könnyű görög saláta kiváló minőségű olívaolajból készült öntettel ideális nassolni való egy forró napon.

30 fok feletti hőmérsékleten nagy mozgások nélkül is folyik rólunk a verejték. Ezt a folyadékveszteségeket kompenzálni kell, különben csökken a fizikai teljesítőképességünk.
A fő mottó tehát: inni, inni, inni.

Fontos, hogy meleg időben is jól étkezzünk, mert az étel a folyadékszükséglet egy részét is fedezi. Ilyen időben a bevásárlólista élén kell lennie a salátáknak, gyümölcsöknek és a nyers zöldségeknek. Nem nehezítik el a gyomrot, további folyadékbevitelt biztosítanak és fontos vitaminokhoz jut rajtuk keresztül a testünk.

A húsok mennyiségét csökkentsük a napi táplálékban, mert az állati fehérje serkenti a szervezet saját hőtermelését. A fűszeres, nehéz ételek fokozott verejtéktermelést okoznak (még több vizet veszít a szervezetünk), míg az uborka, a joghurt, a paradicsom és a cukkini hűsítő ételnek számítanak.

Ideális reggeli a melegben
Müzli natúr joghurttal, gyümölcssalátával és gyümölcslével– ezek lehetnek például a hozzávalók egy tökéletes nyári reggelihez. Különösen alkalmasak a magas víztartalmú gyümölcsök, például a görögdinnye vagy az őszibarack. A bogyók ideális kiegészítői a nap első étkezésének is, mivel különösen alacsony a kalóriatartalmuk.
Ha egy kicsit kiadósabban szeretnél étkezni, akkor ehetsz például teljes kiőrlésű kenyeret sajtkrémmel és paradicsommal.

Könnyű ebéd délben
A magas hőmérséklet kihívást jelent a szervezet számára, ezért nem szabad túlzottan megterhelni nehéz, vagy magas zsírtartalmú ételekkel. Lehet, hogy egy finom hamburger ínycsiklandó, de a legjobb, ha nem ezt eszel a forró nyári napokon.
A nagy melegben ebédre könnyű ételeket ajánlunk. Ehetsz például egy sovány hús salátát párolt zöldségekkel, burgonyával vagy rizskörettel, de vigyázz rá, hogy ne terheld túlságosan a gyomrodat. Természetesen a grillezés is megengedett. Ideálisak a zöldségek vagy a sovány hús (csirke, pulyka) antipastival vagy salátával kombinálva.

Tudtad?
Igazi nyári "hős", a nevével is üdítő jégsaláta. Közel 90%-os víztartalmával és kilónként mindössze 190 kalóriájával nem csak barátja a kecses testalkatnak, hanem rengeteg vizet és káliumot is biztosít a szervezet számára.

Éjszaka a kevesebb több
Ha egy nyári éjszakán nem hűl le észrevehetően a levegő, akkor rosszul alszunk a meleg szobában. A zsírban gazdag vacsora csak súlyosbíthatja a problémát. Lefekvés előtt ezért mindenféleképp könnyű ételeket fogyasszunk!
Ízletes és könnyen elkészíthető például egy hideg zöldségkrémleves, de zöldséges omlett, vagy egy sült hal uborkasalátával és főtt burgonyával is megteszi vacsorának.

Rágcsálnivalók
A gyümölcsök és zöldségek ideálisak az étkezések közötti nassoláshoz. Egy kis adag sárgarépa, uborka, alma, vagy valami hasonló már reggel elkészíthető, és ez lehetővé teszi, hogy napközben is könnyű táplálékot fogyasszunk a főétkezések között.

Igyál rendesen a melegben!

Fontos! Ha a szomjúság már érezhető, akkor valójában már túl késő, mert a szervezet már folyadékhiányban szenved. Jobb időben és rendszeresen inni kis mennyiséget.

A melegben fellépő fokozott izzadás gyorsan folyadékhiányhoz vezethet a szervezetben. Már kis hiányosságok is okoznak testi panaszokat, mint pl.:

  • koncentrációs nehézség,
  • hányinger,
  • szédülés, vagy
  • fejfájás.

Szív- és érrendszeri problémák is előfordulhatnak az érzékenyebb szervezetűeknél.

Melegben mennyit kell inni?
Orvosok véleménye szerint a fiataloknak és a felnőtteknek naponta legalább 1,5 liter folyadék szükséges, a csecsemők és kis gyermekek esetében 0,8-1,3 liter a minimum. magas hőmérséklet esetén nem árt az óvatosság, hiszen meleg időben a folyadékszükséglet három-négyszeresére nőhet!

Mit igyunk a nagy melegben?
Az ideális szomjoltók a:

  • csapvíz vagy ásványvíz,
  • cukrozatlan gyógy-, és gyümölcsteák, valamint a
  • frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek.

A magas cukortartalmú limonádék, jeges teák, kólás italok, energiaitalok és alkoholos italok nem megfelelőek. Légy óvatos a különféle wellness italokkal, amelyek jelentős mennyiségű cukrot tartalmazhatnak.

Tudtad?
Ha erősen izzadunk, egy csipet sót (NaCl) adhatunk az italokhoz, ami kompenzálja az ásványi anyagok elvesztését.

Jéghideg vagy langyos?
A nyári melegben természetesen csábító a hűvös frissítő. Azonban a szomjúságot valóban csak a szoba hőmérsékletű italok oltják. Minél jobban eltér az ital hőmérséklete a testhőmérséklettől, a szervezet annál keményebben dolgozik, hogy kompenzálja ezt a hőmérséklet-különbséget.
Az eredmény ... még jobban fogunk izzadni.

Kerülni kell az alkoholt?
Meleg nyári napokon gyakran szeretnénk kinyitni egy hideg sört. Sajnos a meleg idő és az alkoholos italok nem igazán barátai egymásnak, ugyanis a magas hőmérséklettel és napsugárzással kombinálva az alkohol kitágítja az ereket, ami megterheli a keringési rendszert. Ezenkívül az alkoholtartalmú italok fogyasztása miatt a szervezet további vizet veszít.
Mértékkel fogyasztva persze semmi baj sincs egy pohár sörrel vagy borral.

Mennyit kell inni edzés közben?
Aki nyáron sportol, annak mindenképpen eleget kell innia. A sportágtól függően a melegben folyadékvesztés léphet fel, ami 0,5, de akár 2,5 liter is lehet óránként. Ezért a tartósabb sporttevékenység során igyunk több alkalommal!

Fontos tippek a nyári étkezéshez
A romlandó termékeket azonnal a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba kell tenni, amint hazaértünk a vásárlásból.

Meleg napokon a mikroorganizmusok az élelmiszereken különösen jól és gyorsan szaporodnak. Annak érdekében, hogy a nyár örömét ne rontsák el a gyomor-bélrendszeri fertőzések, bizonyos higiéniai szabályokat be kell tartani az élelmiszerek kezelésekor, melyeket at alábbiakban részletezünk.

  • Különös óvatosság szükséges a romlandó élelmiszerek esetében. A húst, baromfit, tojást és tejtermékeket, valamint a halat a bevásárlókör vége felé vásároljuk meg! Így a káros folyamatoknaj nem vagy csak kevés idejük lesz megindulni.
  • Ne szakítsuk meg a "hidegláncot"! Vagyis hosszabb bevásárláshoz használjunk hűtőtáskákat, dobozokat és jégakkukat! Így biztosítható, hogy a fagyasztott élelmiszerek ne olvadjanak meg.
  • Ne hagyjuk, hogy az étel izzadjon! Ne tegyük ki az élelmiszereket közvetlen napfénynek.
  • Nyers tojás, hús és hal. Az olyan ételeket, mint a tiramisu vagy a majonéz, az elkészítést követően azonnal le kell hűteni, és legfeljebb egy napig lehet tárolni. Kisgyerekeknek, időseknek, terhes nőknek és legyengült immunrendszerűeknek mindenképpen kerülniük kell a nyers tojást a magas hőmérsékleten. A forró napokon tanácsos kerülni a nyers húst vagy halat tartalmazó ételeket is. A húst és a halat mindig jól süssük meg!

Hőség, forróság Tippek forró nappalokra