A napsugárzás

A napsugárzás

Kérdések és válaszok

Mit nevezünk UV sugárzásnak?

Ultraibolya (ibolyántúli) fény, röviden: UV. A látható fénynél rövidebb, de a röntgensugárzásnál hosszabb hullámhosszú elektromágneses sugárzás. Hullámhossztartománya 200-400 nanométer, ami a látható és a röntgen sugárzás tartománya közé esik.

Milyen tartományokra oszthatjuk az UV sugárzást?

A UV sugárzási tartomány (400-200 nm) szokásos felosztása:

  • UV-A (400-315 nm), más néven hosszúhullámú vagy "blacklight" sugárzás
   Jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést és a barnulást. Hiányában angolkór lép fel. Ugyanakkor a többi UV-sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva így a bőr öregedéséhez. Roncsolja a bőrben levő A-vitamint is. Korábban kevéssé veszélyesnek tartották, de közvetve képes károsítani a DNS-t, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat.
  • UV-B (315-280 nm), más néven középhullámú sugárzás
   hatása: Közvetlenül károsítja a DNS-t (a DNS molekulát gerjeszti, melynek hatására a molekula kémiai kötései átrendeződnek, a szomszédos citozin bázisok dimerizálódnak), így bőrrákot okozhat. Az erős napsugárzás a szemet is károsíthatja. Normális esetben elnyeli a Föld ózonrétege.
  • UV-C (< 280 nm), más néven rövidhullámú vagy "germicid" sugárzás
   Teljesen elnyeli a földi légkör, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C-re védelmet biztosítani. (További információk: Wikipédia)

Mi az UV index és hogyan értelmezhetjük?

Az UV Index(UVI), a földi légkör által el nem nyelt, a felszínt elérő különböző hullámhosszúságú UV sugárzás intenzitások összegének kombinációs mérőszáma (UVI = a*UVA + b*AVB + c*UVC). Az UV index segítségével naponta, sőt weboldalunkon található előrejelzések segítségével, akár óránként is nyomonkövethető az ultraibolya sugárzás veszélyességi szintje. E mérőszám alapján egyértelműen és könnyen meghatározható az UV sugárzás erőssége, és ennek megfelelően az óvintézkedések módja is amikor szabadban tartózkodunk az adott időszakban. Az UV index sokkal pontosabban mutatja a leégés veszélyét, mint a hőmérséklet-előrejelzés. Weboldalunkon becslést találhattok arról is, hogy az adott órában, a sugárzás elleni védekezés nélkül mennyit napozhatunk.

Mit mér az UV index?

Az általunk is használt UV index a Napból a Föld felszínére érkező ultraibolya sugárzás óránkénti átlagos értékére ad becslést. A felszínt érő UV sugárzás mennyisége változik a nap során, legmagasabb értékét általában dél körül éri el, de a napi menetet jelentősen befolyásolhatja a felhőtakaró változása.

Mi a Clear-Sky UV index?

A nap delelésekor, tiszta, felhőtlen égbolt esetén számolható legnagyobb UV index. (Nagyon sok más weboldalon csak ezt az értéket adják meg, ha egy oldalon az adott napra csak egy értéket lát, akkor ott ez az index szerepel.)

Miért nem jó a Clear-Sky UV index?

Nem veszi figyelembe a napsugárzás erősségét befolyásoló tényezők közül a felhőzetet, a visszaverődést, stb. Ez egy idealizált mérőszám, ami csak felhőmentes időben lehet igaz, egy bizonyos időpontban. A valóságban ettől az UV index értéktől jelentős eltérések tapasztalhatók.

Milyen értékei lehetnek az UV indexnek?

Az index értékei nullától tartanak felfelé, a skála 1-től 11+ -ig terjed. Minél nagyobb az index számértéke, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy az UV sugárzás hatására egyre kevesebb idő alatt kialakulhat a bőr, vagy a szem sérülése, károsodása. Európában nyáron az index általában nem haladja meg a nyolcat, de lehet magasabb is, különösen vízparti üdülőhelyeken.

Mennyire pontos az előrejelzés?

A NOAA időjárási laboratóriumában fejlesztett, jelenleg rendelkezésre álló legpontosabb előrejelzést láthatják weboldalunkon. Sajnos ma még az 1-2 napra szóló időjárás előrejelzések pontossága sem 100%-os, emiatt az UV-előrejelzések sem azok, de megbízhatóságuk ilyen időtávra eléri a 90-95%-ot.

UV Infó Napozás - vírusok