Diófák, dió, kártevők

Diófák, dió, kártevők

A cikk eredetijét Szabó Andrea tette közzé az egyik közösségi oldalon. Minden érdem az övé, mi csupán az általa összegyüjtött információk tartós és könnyű elérhetőségét szeretnénk biztosítani.
A poszt 2019. szeptember 28-i keltezésű.

Kedves Ismerőseim, Barátaim!
Az utóbbi időben saját kertünkön kívül sajnos sok más helyen is felfigyeltem a rengeteg elfeketedett termésű, beteg diófára. Utánajártam a dolognak és információkat szereztem egy újfajta kártevőről, a dióburok-fúrólégyről. Közvetlen lakókörnyezetemben, Győrszentivánon, a fórumon megosztottam egy cikket ezzel kapcsolatban, melyre sok visszajelzés érkezett olyan emberektől, akik már a kertjükben lévő fák kivágását fontolgatják. Nagyon a szívemre vettem a dolgot, így e-mailben megkerestem a Győri Kertbarátok Egyesületét, akik levelemre telefonhívással válaszoltak. Fantasztikus érzés volt látni/hallani, mennyire szívvel-lélekkel törődnek a növényekkel és mekkora szakértelemmel végzik munkájukat. ❤
 
Szerencsére nagyon jó híreim vannak, ugyanis a dióburok-fúrólégy által okozott fertőzés megszüntethető és megelőzhető!!!
NEM KELL KIVÁGNI A DIÓFÁKAT!
 
Nagyon sok hasznos dolgot jegyzeteltem le, melyeket most szeretnék megosztani Veletek és bízva a segítségetekben, szélesebb körben terjeszteni is szeretnék.
Ez ügyben rögtön megkerestem Loschitz Ferencet, a Molnár Vid Bertalan Művelődési Ház igazgatóját is, aki - már nem először téve tanúbizonyságot emberségéről - partner volt abban, hogy lenti írásom a következő Szentiváni Krónikában is megjelenjen.
Kérlek Benneteket, ha tudjátok, Ti is osszátok meg, hogy minél több emberhez eljusson az információ, megvédve ezzel csodálatos diófáinkat!
Először is néhány gondolat a növényvédelemről, majd azon belül is a diófával kapcsolatos változásokról:
Sajnos a klímaváltozás negatív hatásai a növényvédelem területére is begyűrűztek, s mára már olyan növényeket is védeni kell a kártevőktől, amelyek esetében korábban erre nem volt szükség.
A kártevők elleni védekezés lehet biológiai és/vagy kémiai növényvédelem. A biológiai növényvédelem esetében káros anyaggal, vegyszerrel nem terheljük a környezetet és a növényt, viszont ez önmagában csak nagyjából 90%-os eredményességet tud produkálni. A teljes siker eléréséhez emellett feltétlenül szükség van kémiai szerek használatára, amelyek mennyiségét azonban szakszerű használattal a minimálisra lehet csökkenteni. A két módszer együttesen már teljes védelmet jelent a növény számára.
 
Nézzük, a diófa esetében mit értünk biológiai védelem alatt:
- Most a legfontosabb feladatunk még a tél beállta előtt, hogy a fa alól az összes beteg termést összegyűjtsük és elégessük, valamint nem árt, ha a fa környékét felgereblyézzük, hogy a rovarok ne tudjanak megbújni az aljnövényzetben
- Ezt követően legközelebb jövő június-júliusban lesz teendő, amikor is ún. zöldes-sárga
ragadós lapokat kell kihelyeznünk a fa ágaira, amelyekre darázs alakú csapdát kell pluszban ráragasztani (www.csalomoncsapdak.hu).
Nagyon fontos, hogy ezeket a csapdákat nem csak, hogy nem érdemes, hanem nem is szabad ennél korábban kihelyezni, mivel veszélyt jelenthet például a méhekre is, amelyek szintén beleragadhatnak a papírba.
A Győri Kertbarátok Egyesülete is helyez ki Győr meghatározott pontjain csapdákat, melyek által megfogott egyedek száma alapján pontosan meg lehet határozni a rajzás idejét. Ez azért fontos, mert a rajzáskor és az azt követő héten kell alkalmaznunk a kémiai növényvédelmet.
Kémiai növényvédelem a rajzáskor:
- Valamilyen felszívódó szerrel le kell permeteznünk a fát, de elegendő a permetszert a korona alsó 1/2-ére juttatni, onnan fel fog szívódni és teljes védelmet fog biztosítani a növény számára.
- Ezen a permetezésen kívül még egy őszi (október) és tavaszi (március eleje) lemosó permettel is támogathatjuk a fát.
(A szerek nevét szándékosan nem írom, gazdaboltban tudnak mindenkinek segíteni, többféle alternatíva létezik.)

FONTOS: HONNAN FOGJUK TUDNI, MIKOR VAN A RAJZÁS?
Ebben a Győri Kertbarát Egyesület honlapja lesz a segítségünkre www.gyorikertbarat.hu, ahol a Növényvédelem fül alatt megtalálhatjuk a Körzeti kártevő előrejelzés nevű táblázatot. Ezen belül, ha a Nagyhegyben elhelyezett csapda mutatóit nézzük, akkor az elfogott kártevők számának alakulásából látni fogjuk a megfelelő időpontot. Idén (2019) ez a nap augusztus 28-ára esett, bár dióburok-fúrólégyre vonatkozóan csak a Banai úti zártkert adatait láthatjuk.
Linkelem a táblázatot, ezen keresztül is megnézhetitek: Gyümölcs kártevő táblázat (csapda mérési adatok)
 
ÖSSZEFOGLALVA TEHÁT A TEENDŐK:
1. Beteg termések összegyűjtése, elégetése, fa alatti terület felgereblyézése.
2. Őszi (október) és tavaszi (március) lemosó permetezés olajos, kénes és rezes szerek használatával (gazdabolt).
3. Jövő június-július környékén zöldes-sárga lapok kihelyezése (www.csalomoncsapdak.hu).
4. Rajzás figyelése a Győri Kertbarátok Egyesületének honlapján és az azt követő 10-14 napon belül felszívódó szerrel történő permetezés.
Remélem, tudtam segíteni és jövő ősszel ismét egészséges diók potyognak majd a kertjeinkben!
 
UPDATE: a poszt önálló életre kelt. Napi átlag 10 privát üzenetet kapok olyan kérdésekkel, amelyekre a válasz benne van a szövegben. Sajnos ezekre nincs időm válaszolni és mivel én laikus vagyok a témában, nem is szeretnék ennél jobban belemélyedni a tanácsadásba. Gazdaboltban én mindig profi tanácsot kaptam, javaslom mindenkinek ezt a megoldást!
 
Üdvözlettel:
Szabó Andrea
  

 

Csapadékradar információk Miért rosszak a hosszútávú időjárás előrejelzések?