Tavaszi fáradtság

Tavaszi fáradtság

Okai és megelőzése

A kora tavaszi napokban sokan bágyadtak, aluszékonyak, az emberek fejfájásról, szédülésről, ingerlékenységről panaszkodnak. A végtagok ólomsúlyúak, a fej mintha vattával lenne kitömve - egyszóval erőt vesz rajtunk a tavaszi fáradtság. Minden kellemetlen tünete ellenére, a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem a szervezet normális reakciója, amikor is a téli üzemmódról tavaszira vált át. Ez az átállás azonban tovább emészti a tél során egyébként is megcsappant energiatartalékainkat.

A tavaszi fáradtság okai

Hormonok
A fáradtságérzet kialakulását elsősorban a hormonháztartásunkban lezajló folyamatok okozzák, mégpedig az „alvási hormon”, a melatonin és a „boldogsághormon”, a szerotonin szintjének szezonális ingadozása. Télen, amikor a nappalok rövidebbek, és kevesebb napfényhez jut a szervezet, fokozódik a melatoninképződés, és ezzel együtt megnő az alvásigény. A tavasz közeledtével csökken a melatonin szint szervezetünkben, és ez átmeneti zavart okoz az alvás-ébrenlét bioritmusában. A szerotonin képződését a fény fokozza. A tél hosszú szürkesége után jelentős szerotoninhiány alakul ki szervezetünkben, amely a tavaszi napsütés hatására, csak lassan és fokozatosan pótlódik. Az alacsony szerotoninszint depressziót, örömtelenséget okoz.

Étrend
A tavaszi kimerültségért a hideg hónapokban megszokott étrend is felelős. A téli táplálkozás általában zsírban gazdag és kalóriadús, kevesebb friss gyümölcsöt és zöldségfélét fogyasztunk, és így előbb utóbb ásványi só- és vitaminhiány alakul ki.

Mit tehetünk? Hogyan győzhetjük le?

A tavaszi fáradtság jelentkezése azonban nem végzetszerű, némi életmód változtatással megelőzhetjük, legalábbis jelentősen mérsékelhetjük tüneteit.

Mozogjunk!
Sétáljunk, kocogjunk, fussunk, kerékpározzunk, ki-ki kedve, kora és vérmérséklete szerint. A rendszeres, képességeinkhez mért testmozgás nem csupán keringésünket, izmainkat, csontjainkat, immunrendszerünket erősíti, hanem a stresszválaszban részt vevő anyagok termelését is növeli. A testedzés során pl. endorfin is felszabadulnak, melyek jó közérzetet biztosítanak. Összességében, ezek a vegyületek enyhítik a tél végére kialakuló depressziós tüneteket.

Étkezzünk változatosan, naponta többször!
Javasolt a napi többszöri, kisebb mennyiségű étkezés, így a szervezet energiaellátása egyenletes lesz, és a táplálék feldolgozása is kevesebb megterhelést jelent számára.
Fogyasszunk minél több gyümölcsöt, zöldségfélét, tejet és tejterméket! A bennük lévő vitaminok, ásványi sók, nyomelemek gazdagon pótolják mindazt, ami a télen elveszett. Különösen javasolt a joghurt és a kefir, ezek könnyen emészthetők és nem okoznak étkezés utáni bágyadtságot. A tejsavó és író az idegrendszer számára is fontos anyagokat tartalmaznak.

Igyunk a szokásosnál több folyadékot!
Sejtjeinknek nagy szüksége van a vízre, azért hogy segítségével az anyagcsere során képződött salakanyagot kiválaszthassák magukból, hisz a téli hónapokban jelentős mennyiségű hulladékanyag halmozódik fel a szervezetben, és ennek eltávolításához több folyadékra van szükség. Tanácsos naponta legalább 1,5-2 liternyit inni, ásványvíz, gyümölcs- és zöldséglé formájában.

Ügyeljünk a megfelelő alvásra!
Ha egész héten keveset aludtunk, akkor ne hétvégén próbáljuk bepótolni a lemaradásunkat, bármennyire is csábító. Testünk ugyanis a túlalvástól csak még fáradtabb lesz. Törekedjünk inkább a rendszerességre, és próbáljunk meg mindennap azonos időben lefeküdni és felkelni!

Testünk mellett ápoljuk lelkünket is!
Legyünk együtt többet családtagjainkkal, barátainkkal, szánjunk több időt kedvenc hobbinkra! Olvassunk könyveket, hallgassunk zenét, nézzük meg kedvenc filmjeinket!

 

Kérdezzük meg az indiánokat! 10 tipp, hogy az otthon meleg maradjon