Esős, szeles hétvége durva lehűléssel

Esős, szeles hétvége durva lehűléssel

várható időjárás előrejelzés távolabbi kilátások 30 napos előrejelzés

Ma egy melegfront, csütörtök délutántól hidegfront, szombaton és vasárnap pedig egy hazánk déli és keleti határai közelében elvonuló mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat.

Emiatt igen változékony, az előrejelzések szerint csapadékos időben lesz részünk, vasárnaptól pedig a mainál lényegesen hűvösebb időre számíthatunk. A csapadék területi eloszlása igen hektikus lesz, hisz a csapadékrendszerbe beágyazódott zivatarok lokálisan igen nagy mennyiséget is eredményezhetnek, emiatt a hétvégi csapadékösszeg délnyugaton és északkeleten elérheti a 60-80 mm-t is, de még a "legszárazabb" vidéken is leeshet 10 mm.

Nézzük részletesebben!

Szerda. A hazánk fölé húzódó melegfront elsősorban északon, északon északkeleten okoz csapadékot, hatására északkeleten hűvös, délen, délnyugaton viszont még igen meleg időnk lesz, ott akár 30-32 fok is lehet.

 

Csütörtök. Észak, északnyugat felől hidegfront közeledik, a délutáni óráktól már ez alakítja időjárásunkat. Egyre több helyen várható ismétlődő jellegű eső, zápor, zivatar. A nap második felében hevesebb zivatarok várhatók (délnyugaton és északkeleten). Nem számítunk jelentős lehűlésre, de a felhős, csapadékos idő már visszafogja a nappali felmelegedést.

Péntek. A hidegfront és csapadékrendszere is elhagyja az országot, ám időközben a hidegfronton egy hullám képződik az Alpok déli része felett és napközben már ennek felhő és csapadékrendszere alakítja időjárásunkat, emiatt délután, este főként hazánk nyugati felén várható eső, zápor, zivatar. Lokálisan (délnyugaton) ismét tekintélyes mennyiség eshet. Hűvösebb levegő lesz már felettünk, emiatt tovább csökken a nappali felmelegedés mértéke.

Szombat. A kelet felé vonuló ciklon alakítja időjárásunkat, csapadék napközben elsősorban a déli megyékben várható, keleten inkább csak estétől eshet. A Kisalföldön több helyen is szinte csapadékmentes időnk lesz. A hőmérséklet már az ilyenkor szokásos értékek alatt marad egész nap, főként a tartósan csapadékos délnyugati, déli régióban lesz egész nap 14-16 fok körül.  

Vasárnap. A ciklon ekkor már hazánktól keletre örvénylik, emiatt az ország nagy részén alig várható csapadék, keleten viszont még kiadósabb esők, záporok, néhol zivatarok lehetnek. Megérkezik a ciklon hátoldalán észak felől a hideg levegő, emiatt csupán 16-17 fok körül lesz a csúcshőmérséklet.

A folytatás?
Hétfőn még várható több helyen cspadék, de a hlt további részén már csak kevsé helyen, kis mennyiségű eső eshet. A hét nagy részén hűvös marad az idő, a hét utolsó napjaira valószínű csak enyhülés.

Részletesebb, naponta többször frissülő, magyarországi előrejelzést a lentebb lévő LINK-re kattintva találhatsz!
Települési előrejelzés

 

Következő