Nyárutó

Nyárutó

várható időjárás előrejelzés távolabbi kilátások 30 napos előrejelzés

Az eddig eltelt két nyári hónap a szárazságról, aszályról és a rekkenő hőségről szólt. Nézzük, mit mutatnak az előrejelzések, reménykedhetünk-e végre az aszályt jelentősebben mérséklő csapadékban, vagy tovább súlyosbodik a helyzet?

Augusztus 1-7:

A július utolsó napjaiban érkezett, lehűlést és sokfelé csapadékot hozó ciklon lassan elhagyja térségünket kelet felé, mögötte nyugat felől szárazabb és újból meleg levegő érkezik térségünk fölé, így augusztus első hetében folytatódik a meleg, nyári idő. Sok napsütés várható, az időnkénti felhősödésből komolyabb csapadékra nem számíthatunk. Napról-napra emelkedik a csúcshőmérséklet, a hét végén már több helyen ismét elérheti, sőt át is lépheti a 35 fokot, emiatt hazánk egy részére visszatér a forróság.

Vasárnap viszont változékonyabbra fordul az idő, az Alpok térségét elérő hidegfront hullámot vet és a Közép-Európa felett kialakuló ciklon hatására több helyen várható csapadék, aminek zömét záporok, zivatarok adják majd, vagyis csak lokálisan eshet nagyobb mennyiség. Országos eső nem valószínű.

A Közép-Európa felett kialakuló légörvény alakítja időjárásunkat

Augusztus 8-14:

A kontinens középső részén kialakult kis légörvény lassan feltöltődik, veszít erejéből, de a felhősebb időben továbbra is előfordulhatnak záporok, zivatarok és pár fokkal visszaesik a nappali felmelegedés mértéke, ami annyit jelent, hogy az ország nagy részén megszabadulunk ugyan az embert próbáló hőségtől, de még így is kellemesen meleg, nyári időnk lesz.

A változékony időt okozó légörvény fokozatosan gyengül, ugyanakkor feltűnik már Izland térségében egy újabb ciklon, ennek hidegfrontja éri el hétvégén hazánkat is.

A hét végén nyugat felől egy hidegfront éri el kontinensünket ez elmozdítja ugyan a gyenge légörvényt térségünkből, ám komolyabb csapadékot, változást még nem hoz időjárásunkban ezen a héten.

Augusztus 15-21:

A kontinens középső szélességein nyugat-kelet irányban kialakuló hullámzó frontálzóna alakítja időjárásunkat a hét végéig, emiatt a hét elején még 30 fok felett lesz többfelé is a hőmérséklet, ám a hét közepén már inkább a 25-30 fok közötti értékek lesznek a jellemzők, záporok, zivatarok többfelé és több alkalommal is várhatók. A hét végén egy markáns ciklon éri el kontinensünk északnyugati részét, hatására Észak-Európában csapadékosra, hűvösebbre fordul az idő.

Markáns ciklon éri el a Brit-szigetek térségét

Augusztus 22-28:

A hét elején hazánkat is eléri a hideg levegő, átmenetileg hűvösebbre fordul az idő, a front komolyabb csapadékot azonban nem hoz. A hét közepétől délnyugat felől újból igen meleg levegő érkezik fölénk, nem lesz ugyan zavartalan a napsütés, de csapadék a hét első felében nem valószínű és a hét közepére visszatér a 30 fok körüli csúcshőmérséklet is.

A hazánktól északra vonuló ciklonok és frontjaik alakítják a hét második felében időjárásunkat. Nyugaton és északok nagyobb eséllyel várhatók záporok, zivatarok, de egyre melegebb levegő érkezik fölénk, emiatt az ország déli részén hőségnapokra számíthatunk északon viszont záporok, zivatarok mérséklik a nagy meleget.

Augusztus 29-31:

A frontok és ciklonok elvonulnak kelet felé, megérkezik hozzánk is a hideg, nagy valószínűséggel száraz levegő, emiatt kimondottan hűvös, őszies idővel búcsúzik az augusztus.

A hidegfront átvonulása után a front mögött érkező hideg levegő elárasztja térségünket. A Délnyugat-, és Északkelet-Európa felett kialakuló magasnyomású tengely elzárja az óceán felől érkező újabb ciklonok útját

Összefoglalás:

A nyár utolsó hónapjának időjárását továbbra is hőmérsékleti szélsőségek jellemzik majd, hisz annak ellenére, hogy többször érkezik frissülést hozó front augusztus folyamán, több alkalommal is eléri, sőt helyenként meg is haladja még a csúcshőmérséklet a 35 fokot. Tartósabbnak ígérkező, erősebb lehűlést csak a hónap legvégén érkező hidegfront hoz majd.

Országszerte tartósan száraz idő már nem valószínű, hisz viszonylag mozgalmasan alakul majd az időjárás, de nagyobb mennyiségű, országos esőre sincs sok esélyünk. Záporok, zivatarok viszont többfelé várhatók. Az ország nyugati és északi részén úgy tűnik nem fokozódik az aszály, elsősorban ott számíthatunk nagyobb mennyiségű csapadékra, de ahol a legnagyobb szükség lenne rá, az Alföldön, ott - a lokális nagyobb mennyiséget produkáló záporoktól, zivataroktól eltekintve - komolyabb csapadék az előrejelzések alapján továbbra sem valószínű.

(Megj.:

  • A térképeken, a meteorológiában szokásos módon, a magas nyomású területek (anticiklonok) középpontját „M”-el, az alacsony nyomású rendszerek (ciklonok) középpontját pedig „A” betű jelöli.

  • A klíma grafikonokon megjelenő információ az OMSz adatainak feldolgozásával készült.

  • Az előrejelzést a francia meteociel.fr oldalon elérhető CFS amerikai, hosszútávú előrejelzési modell prognózisára alapoztuk.

Az ilyen távra szóló előrejelzések jelentős bizonytalanságot hordoznak magukban, kísérleti jellegűek, a modell készítői szerint napra, órára szóló, pontos előrejelzésre nem alkalmasak, ám az időjárási tendenciákat mégis jól előrejelezhetik.)

Részletesebb, napi, vagy akár óránkénti, magyarországi előrejelzést a lentebb lévő LINK-re kattintva találhatsz!
Települési előrejelzés

 

Előző Következő