Orvosmeteorológia

Orvosmeteorológia

várható időjárás előrejelzés

Este hidegfront éri el hazánkat, éjszaka és pénteken napközben átvonul felettünk, emiatt ebben az időszakban hideg fronthatás terheli szervezetünket.

A hidegfront legjellemzőbb hatása szervezetünkre az, hogy fokozottabban jelentkeznek ilyenkor a görcsökkel együttjáró panaszok. Ilyen lehet például a makacs, vagy migrénes jellegű fejfájás, valamint testünk más szerveiben kialakuló görcsök. Gyakrabban jelentkeznek ilyenkor az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök is a frontbetegeknél, valamint ezzel függ össze az is, hogy ilyen időjárási viszonyok mellett a szülések korábban indulnak meg.
Akiknek emésztőrendszeri problémáik vannak, a frontátvonulás idején fokozottan figyeljenek oda magukra. Bélműködésünk, a táplálék emésztése és a tápcsatornán való áthaladása időnként változhat időjárási helyzetek hatására is. Akik érzékenyebbek a hidegfrontokra tapasztalhatják, hogy hasi diszkomfort érzet alakul ki, vagy szokatlan módon táplálékkal összefüggésbe nem hozható emésztési panasz jelentkezik. Az emésztőrendszeri panaszok is a szervezet görcskészségének emelkedésével van összefüggésben.

Az idegrendszer ingerlékenysége is csökken a hidegfront hatására, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, tartós álmosságérzés is jelentkezhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.

A levegőfajták cserélődése leginkább a szív- és érrendszerre van nagy hatással. Hidegfront esetén lassul a szívműködés, csökken a vérnyomás, nő a véralvadási hajlam, fokozódik a trombóziskészség, mert ilyenkor könnyebben alakul ki alvadt vérrög. 

A test szöveteinek pH-ja enyhén lúgos irányba tolódik el, szervezetünknek nagyobb a vízmegkötő képessége, ezért vizenyősebbé, ödémásabbá válik a szervezet. Ez az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódását is eredményezi. Érdemes ilyenkor vízhajtó teákat fogyasztani és ha már duzzadt a lábunk, semmiképp ne feledkezzünk meg a testmozgásról, vénás tornáról sem!


A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére is.

Előző Következő