Pollenjelentés 09.01

Pollenjelentés 09.01

várható időjárás előrejelzés pollenjelentés

Tetőzik a parlagfű pollenszórása.

Hétvégén a parlagfű pollenkoncentrációja országosan a nagyon magas tartományban alakulhat. A vasárnap érkező újabb lehűlés hatására várhatóan csökken a levegőben a parlagfű virágporának mennyisége, azonban vasárnap és hétfőn a megerősödő szélben, zivatarok környezetében átmenetileg még fokozódhatnak az allergiás tünetek. A csalánfélék virágpora jellemzően közepes koncentrációban van jelen, a libatopféléké, a kenderféléké, az ürömé, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony, esetenként közepes szintet érhet el. Jelen van még a levegőben a lórom, az ernyősvirágzatúak, illetve a rézgyom és a szerbtövis pollenje, országosan alacsony koncentrációban. Helyenként még jelen van a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, illetve a fenyőfélék virágporából néhány szem, legfeljebb alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan a közepes-magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.
A parlagfűre érzékenyeknél az eső hatására egyes tünetek – mint az orrfolyás, tüsszögés – enyhülhetnek, azonban a kisebb méretű allergén részecskék feldúsulása miatt más tünetek, mint pl. nehézlégzés, jelentkezhetnek. A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése. 
A tünetek enyhítésére javasolta pollen-előrejelzés folyamatos követése, valamint vegyék figyelembe honlapunkon található tanácsainkat. Forrás: NNK
 
Forrás: NNK
 

Előző Következő