Mit hoz szeptember?

Mit hoz szeptember?

várható időjárás előrejelzés

Szeptember – az utolsó nyári hónap?

A klímaváltozás egyik hatásaként észrevehetően megnyúlt a nyár hossza, vagyis a több évtizede még augusztus 20-a tájékán menetrendszerűen megérkező, évszakváltó hidegfront egyre gyakrabban kimarad időjárásunkból. Így volt ez idén is, hisz a nyári hőséget megszüntető hidegfront csak az hónap utolsó napjaiban érte el hazánkat és csak lassan csökkent hatására a korábban igen magasra szökő hőmérséklet. Szeptember első napjaira visszatér a nyárias meleg, ez is jelzi, hogy a nyárból az őszbe történő átmenet napjainkra átcsúszott szeptemberre.
Szeptember lett az „igazi” évszakváltás időszaka.

Nézzük, mit mutatnak az előrejelzések, kitart-e hosszabb időn keresztül a nyáriasan indult szeptember?
Folytatódik-e a nyarat eddig jellemző extrém csapadékos idő?

Szeptember 1-3:
Az augusztus utolsó napjaiban hazánk felett átvonuló, hőséget megszüntető hidegfront után már ismét az ittlévőnél szárazabb és melegebb levegő érkezik fölénk délnyugat felől. Így újból emelkedik a nappali felmelegedés mértéke, szombaton többfelé emelkedik 30 fok közelébe a hőmérséklet, és hosszabb időre süt ki a nap is. Nyárias idővel köszönt be hazánkban az ősz. Nem tart azonban sokáig a szeptemberi „nyár” lendülete, mert a vasárnap érkező hidegfront, ha túl sok csapadékot nem is, de pár fokkal hűvösebb levegőt szállít majd fölénk, emiatt vasárnap már kissé visszaesik a nappali felmelegedés mértéke.

A dél felől érkező meleg levegő nyáriasan meleg időt hoz, de észak felől már közeledik a hidegfront

Szeptember 4-10:
A folytatásban, a hét első felében, már hosszabb napos időszakokra és mérsékelten, de fokozatosan egyre melegedő időre számíthatunk, egészen csütörtökig. Akkor egy újabb, „száraz” hidegfront éri el hazánkat. Komolyabb csapadék a front átvonulása alatt nem várható, inkább csak a felhősödésből, az átmeneti szélerősödésből és a mérséklődő nappali felmelegedésből tudhatjuk, hogy épp front vonul át felettünk.

Az észak felől érkező front megtöri a „nyár” újabb próbálkozását

A hét végén újabb front közeledik felénk, előtte pár fokos melegedés valószínű. A hét utolsó napján megérkezik a Brit-szigetek térségében örvénylő ciklon csapadékrendszere is, akkor egyre többfelé várhatók záporok, zivatarok. A csúcshőmérséklet a hidegfrontok érkezése előtt 30 fok közelében alakul, a frontok átvonulását követően pedig 25 fok közelében, tehát ezen a héten sem tér vissza a forróság, inkább a mérsékelten meleg idő lesz a jellemző.

Szeptember 11-17:
Változékony idővel kezdődik a hét, a ciklon csapadékrendszerével együtt benyomul a kontinens belső területei fölé, így a hét első felében felhős idő várható, több alkalommal számíthatunk csapadékra (elsősorban záporokra, zivatarokra), és ezzel együtt hűvösebbre is fordul az idő, a kevéssel 20 fok feletti maximum értékek lesznek a jellemzők.
A hét második felében a kelet felé vonuló és lassan széteső ciklon mögött kialakuló magas nyomású képződmény alakítja időjárásunkat, kevés lesz felettünk a felhő, sok napsütés várható, csapadék nem valószínű. Melegszik az idő, a hét végén már sokfelé emelkedik 25 fok körüli, vagy afeletti értékre a délutáni órák hőmérséklete.

Kérészéletű anticiklon alakul ki a kontinens északi vidékei felett

A hét utolsó napjaiban nyugat felől egyre jobban megközelít bennünket egy hullámzó frontrendszer, de nagy valószínűséggel ez majd csak a következő héten lesz időjárásunk meghatározója.

Szeptember 18-24:
A hét első napjaiban északnyugat felől megérkezik az a több középpontú ciklonrendszer, ami a hét nagy részében alakítja időjárásunkat. Zömében felhős idő várható, de hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap is. Több alkalommal és többfelé valószínű csapadék, elsősorban záporok, zivatarok lehetnek, de helyenként kiadósabb eső is valószínű. A hónap leghűvösebb időszaka ekkor valószínű, hisz a csúcshőmérséklet helyenként a 20 fokot sem éri majd el.

A kelet felől érkező hideg levegő nemcsak hazánkban, hanem kontinensünk nagy részén is lehűlést okoz

A hét utolsó napjaiban átmenti javulás után ismét kiadósabb csapadékot hozhat egy hazánktól délre örvénylő mediterrán ciklon.

Szeptember 25-30:
Ezen a héten a Földközi-tenger térségében örvénylő, több középpontú ciklonrendszer határozza meg időjárásunkat, több alkalommal várható csapadék, kiadósabb esőre, de emellett záporokra, zivatarokra is számíthatunk. Délnyugat felől érkezik fölénk az jobbára nedves, de egyre melegebb levegő, emiatt a hét elején tapasztalható hűvös időt fokozatosan egyre melegebb váltja fel. A hét végén, a hónap utolsó napjaiban már ismét a 25 fok körüli hőmérséklet lesz a jellemző.

Nyugat-, Délnyugat-Európa felett örvénylő ciklonok hoznak ismét melegebb időt hazánkban a hónap végén

Összefoglalás:
A kezdeti nyárias időt gyorsan váltakozó hőmérsékletű, pár napos meleg, majd néhány napos hűvösebb, időnként csapadékosabb időszakok követik, emiatt kánikulától, hőségtől nagy valószínűséggel idén már nem kell tartanunk, épp ellenkezőleg inkább a „mérsékelten meleg”, vagy a „hűvös” jelző lesz inkább a megfelelő a szeptemberi hőmérsékleti viszonyok jellemzésére.
A csapadék zöme továbbra is záporokból, zivatarokból várható, országos, áztató esőre inkább a hónap második felében van esély. A havi csapadékösszeg nagy valószínűséggel szeptemberben is eléri, többfelé meg is haladja majd az ilyenkor elvárható értéket, de területi eloszlásában továbbra is jelentős különbség valószínű.
Hosszabb időn keresztül Közép-Európa felett elterülő anticiklon kialakulása nem várható, emiatt nem számíthatunk idén szeptemberben a "vénasszonyok nyara"-ként ismert, gyakran több hétig is tartó, csendes, mérsékelten meleg, csapadékban szegény időszakra sem. (A hónap közepén lesz ugyan egy 3-4 napig tartó csendesebb időszak, ám ez túl rövid ahhoz, hogy igazi „indián nyár”-ként tekintsünk rá.)

(Megj.:
• A térképeken, a meteorológiában szokásos módon, a magas nyomású területek (anticiklonok) középpontját „M”-el, az alacsony nyomású rendszerek (ciklonok) középpontját pedig „A” betű jelöli.
• A klíma grafikonokon megjelenő információ az OMSz adatainak feldolgozásával készült.
• Az előrejelzést a francia meteociel.fr oldalon elérhető CFS amerikai, hosszútávú előrejelzési modell prognózisára alapoztuk.
Az ilyen távra szóló előrejelzések jelentős bizonytalanságot hordoznak magukban, kísérleti jellegűek, a modell készítői szerint napra, órára szóló, pontos előrejelzésre nem alkalmasak, ám az időjárási tendenciákat mégis jól előrejelezhetik.)

Amennyiben részletesebb, pontosabb előrejelzésre vagy kíváncsi a következő pár napra, kattints az alábbi linkre!

Előző Következő