Mit hozott 2022 decemberének időjárása

Mit hozott 2022 decemberének időjárása

mezőgazdaság agrárium növénytermesztés december

Az előzőekhez hasonlóan az első téli hónap is országszerte enyhébb volt az átlagosnál. Akárcsak októberben, ezúttal is határozott eltérések voltak az országrészek között, de ellenkező előjellel, decemberben a keleti területeken - különösen az Alföld déli részén - volt összességében enyhébb időjárás, ott jellemzően 3 C fok, míg a Dunántúl északi vidékein 1 – 2 C fok körüli mértékben haladta meg a havi középhőmérséklet a sokévi átlagot, ahogy az alábbi térképen látható (1. ábra).

1. ábra A decemberi középhőmérséklet eltérése a sokévi átlagtól 2022-ben (forrás: OMSZ)

A hónap első harmadában kis megszakítással mind nappal, mind éjszaka az átlag felett volt a hőmérséklet, míg a második dekád összességében az átlagosnál hidegebb volt, 13-a és 19-e körül északon, északkeleten sokfelé napközben is fagypont alatt maradt a hőmérséklet. A hónap – és egyben az év – utolsó hete jelentős melegedést, a déli országrészben szélsőségesen enyhe időjárást hozott, amit a mellékelt grafikon is mutat (2. ábra).

2. ábra A decemberi napi minimum- és maximum hőmérsékletek változása 2022-ben, valamint a hőmérsékleti minimumok, maximumok és napi középértékek sokévi átlagainak (országos területi átlagok) alakulása C fokban megadva.

A legmagasabb hőmérsékletet a hónap folyamán az utolsó napon mérték, akkor a Baranya megyei Kémesen 17,8 C fokot regisztráltak kora délután, ami csupán 0,2 C fokkal alacsonyabb az eddig ezen a napon mért legmagasabb értéknél, a 2021. dec. 31-én, Fertőrákoson rögzített 18,0 C foknál. Az ország nagy részén ugyanakkor korántsem volt szélsőségesen enyhe idő ezen a napon, 10 fokot meghaladó hőmérséklet különbség alakult ki az északkeleti és délnyugati területek között. Míg Vas, Zala , és Baranya megyékben sok helyen meghaladta a 15 fokot, addig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében többfelé 5 C fok közelében maradt a hőmérséklet csúcsértéke, ahogy a mellékelt térképen is láthatjuk.

3. ábra A hőmérséklet legmagasabb értékei 2022. dec. 31-én, C fokban megadva

A legerősebb lehűlés idején, 13-án hajnalban, az ország túlnyomó részén -5 C fok alá csökkent a hőmérséklet, ugyanakkor -10 C foknál erősebb fagy kevés helyen, főleg az Északi középhegység fagyzugos völgyeiben fordult elő, amit a 4. ábrán is láthatunk. A havi minimumot az ezen a napon, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gagybátorban regisztrált -15,3 C fok jelenti, ami azonban közel 10 C fokkal magasabb az ehhez a naphoz tartozó legalacsonyabb értéknél, az 1902. dec. 13-án, Debrecenben megfigyelt -25,2 C foknál. A korábbi és későbbi éjszakákon lényegesen kisebb területen és gyengébb fagyok fordultak csak elő.

4. ábra A hőmérséklet legalacsonyabb értékei 2022. dec. 13-án, C fokban megadva

A gyakran igen enyhe időjárásnak köszönhetően a talaj sem hűlt le erősen, talajfagy csak a felső - néhány cm-es - rétegekben és csak rövid ideig fordult elő. Az 5. ábrán látható térkép tanúsága szerint a leghidegebb időszakban ugyan országszerte 5 C fok alatti értékeket mértek 10 cm-es mélységben, de fagypont alá még ekkor sem csökkent hazánk egyetlen területén sem a talaj hőmérséklete.

5. ábra A 10 cm-es mélységben mért talajhőmérséklet értékei 2022. dec. 14-én, C fokban megadva

A sokfelé kiadós esőket hozó novembert egy még csapadékosabb december követte. Átlagosnál szárazabb területek csupán a nyugati határ mentén, a Fertő környékén és az Alpokalján voltak, az ország túlnyomó részén azonban 50 mm-t, a Dunántúlon és az északkeleti határ mentén néhol 100 mm-t (a sokévi átlag kétszeresét) meghaladó mennyiség esett, ahogy a mellékelt térképen is látható.

6. ábra A decemberben leesett csapadékmennyiség mm-ben

Az első héten főleg a Dunántúlon és az északi megyékben volt jelentősebb eső, 10-én és 11-én azonban országszerte kiadós csapadékot hozott egy mediterrán ciklon, a havi mennyiség nagy része ebben az időszakban esett. Az Alföld déli részein nagy területen mértek 50 mm-t meghaladó mennyiséget, ami többfelé belvizet okozott. A tartós, kiadós, áztató esőt az északi megyékben havas eső, helyenként - főleg a hegyekben - havazás váltotta fel. A Dunántúli- és az Északi középhegység térségében összefüggő hótakaró alakult ki, vastagsága azonban csak a legmagasabb csúcsokon haladta meg a 10, Kékestetőn a 20 cm-t. Síkvidéken csak Borsod-Abaúj-Zemplén, és Hajdú-Bihar megyékben alakult ki nagyobb területen összefüggő, 2 – 4 cm vastagságú hó, az ország túlnyomó részén az őszi vetések, szántóföldek hó nélkül maradtak. December 16-17-én egy újabb ciklon okozott ismét országszerte esős időjárást, de ezúttal legtöbb helyen 20 mm-nél kevesebb esett. December 23-24-én ismét többfelé volt eső, a hónap utolsó hetében azonban számottevő mennyiség már sehol sem esett. A hónap végén a havi csapadék összegének országos területi átlaga jelentősen, közel 30 mm-rel meghaladta a sokévi átlagot, ahogy az alábbi grafikon is mutatja.

7. ábra A decemberi napi csapadékmenyiség területi átlagai és ezek, valamint a sokévi értékek összegződése a hónap folyamán 2022-ben

A decemberi, kiadós esők tovább növelték a talaj nedvességtartalmát, mivel talajfagy ezt nem akadályozta. A párolgás minimális volt, szinte minden csepp eső a földbe szivárgott, illetve annak telítődése után – főként az Alföld lefolyástalan részein - átmenetileg belvíz alakult ki, ami azonban a hónap végére fokozatosan csökkent, megszűnt. A felső fél méteres rétegben az ország jelentős részén – több, mint háromnegyedén – meghaladta a 90 %-ot a növények számára hasznosítható víztartalom aránya a hó végén (8. ábra).

8. ábra Talajnedvesség értékei a felső 50 cm-es rétegben (%) december végén (forrás: OMSZ)

A talaj vízhiánya - nem meglepő módon – jelentősen csökkent, a felső 1 m-es rétegre vonatkozó becsült értéke csak igen kis területen, a Kisalföldön, az Alpokalján és a Dél-Alföldön haladta meg néhol a 40 mm-t, az ország közel felén 10 mm-nél kevesebb volt a hónap, illetve az év utolsó napján, ahogy az alábbi térképen is látható. Amennyiben a tél további része nem lenne szélsőségesen száraz (sajnos az előrejelzések nem ezt mutatják), jó reményünk lehetne arra, hogy a vegetációs időszak kedvező talajnedvességi viszonyokkal kezdődjön.

9. ábra A felső 1 m-es talajréteg vízhiánya december végén mm-ben (forrás: OMSZ)

Az első téli hónap időjárása nem okozott komoly megpróbáltatást az áttelelő növényeknek. Bár az őszi vetések tartós hótakaró nélkül maradtak, olyan erős lehűlés nem volt, ami kifagyást okozott volna. A gyümölcsösökben, szőlőkben sem keletkeztek fagykárok, problémát inkább az utolsó hetek tavasziasan enyhe időjárása okozhatott, a mélynyugalmi állapot megzavarásával. Másik kedvezőtlen hatás, hogy a növényi kórokozók, kártevők áttelelését is segíti az enyhe időjárás. A talaj nedvességviszonyai biztatóan alakulnak, a hónap közepén kialakult belvízfoltok komolyabb károkat nagyobb területen valószínűleg nem okoztak.

Készítette: Vadász Vilmos

 

A következő napokra keresel időjárás előrejelzést? Kattints az alábbi linkre!

Részletes, magyarországi előrejelzést itt találhatsz

Előző Következő