Jön a meleg

Jön a meleg

várható időjárás előrejelzés
Nyugat felől megindult a meleg levegő, jelentős enyhülésre számíthatunk a következő napokban. Sajnos kérészéletű lesz a melegedés, április első napjai gyorsan lelombozzák a meleg, tavaszi időben reménykedők kedvét. 
 
Nyugat felől több hullámban érkezik meleg levegő fölénk, emiatt a hét végéig még kellemes hőmérsékletű, tavaszi idő várható.
 
Csütörtökön átvonul felettünk egy melegfront, hatására többnyire erősen felhős, illetve borult lesz az ég, elszórtan, de főként a Dunántúlon és északkeleten várható eső, zápor. Napközben átmenetileg megélénkül, a Dunántúl déli részén meg is erősödik a nyugati, délnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 16 fok között valószínű, ám délnyugaton több fokkal magasabb, északkeleten viszont még pár fokkal alacsonyabb értékek is lehetnek.
Éjszaka hidegfront vonul át felettünk, általában sok lesz felettünk a felhő, a hajnali órákra a Dunántúlon már csökken a felhőzet, ott többfelé kiderülhet az ég. Kezdetben a Dunántúlon, majd a középső országrészben, reggel pedig már csak a keleti területeken várható eső, zápor. Északon gyenge lesz a légmozgás, másutt azonban néha még megélénkül a nyugati szél. Péntek reggelre általában 4 és 9 fok közé csökken a hőmérséklet.
 
Pénteken a déli órákra keleten is megszűnik a csapadék, nyugat felől átmenetileg tovább csökken a felhőzet, napközben felhőátvonulások várhatók futó záporokkal, hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Délután nyugat felől ismét vastagabb felhők érkeznek fölénk, egy hidegfront éri el nyugat felől hazánkat, hatására késő délután, este a Dunántúlon ismét esőre, záporokra számíthatunk. A délnyugatira forduló szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon - elvétve - erős széllökések is előfordulhatnak. Általában 15 és 20 fok közötti csúcshőmérsékletre számíthatunk.
Éjszaka hidegfront felhő és csapadékrendszere vonul át felettünk, sokfelé várható csapadék, esőre, záporokra számíthatunk, északon és keleten kiadósabb mennyiség is eshet. Kezdetben a délnyugati, majd az északnyugatira forduló szelet élénk, időnként erős széllökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között várható.
 
A Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon melegfrontja pénteken napközben, hidegfrontja szombatra virradó éjszaka vonul át felettünk.
 
Szombaton a front csapadékrendszere az északkeleti területeket csak lassan hagyja majd el, emiatt északkeleten, keleten napközben is sok lesz a felhő, másutt felhőátvonulások várhatók rövidebb napos időszakokkal, záporokkal, néhol zivatarral. Az északnyugati, nyugati szél a Győr - Budapest - Békéscsaba vonal szélesebb sávjában megélénkül, gyakran megerősödik, viharos erejű széllökések azonban csak a hegyekben fordulhatnak elő. A csúcshőmérséklet általában 14 és 18 fok között alakul.
Éjszaka felhőátvonulások várhatók sok felhővel, eleinte többfelé záporral, délen néhol zivatarral, majd az éjszaka második felében a legtöbb helyen megszűnik a csapadék. A mérsékelt nyugati, délnyugati szél inkább csak az Alföldön élénkül meg időnként. Vasárnap reggelre többnyire 2 és 7 fok közé csökken a hőmérséklet.
 
Vasárnap már eléri térségünket is a hidegfront mögött érkező hideg levegő, emiatt a Dunántúlon jelentősen visszaesik a nappali felmelegedés mértéke.
 
A folytatásban tartósabb hideg időre kell készülnünk, hisz a kelet felé vonuló ciklon mozgása lelassul, több napig itt vendégeskedik majd a Fekete-tenger térségében. Hátoldalán észak felől több hullámban érkezik hideg, nedves levegő, emiatt a jövő hét első felében kimondottan télies időben lesz részünk, több alkalommal számíthatunk havazásra (is). A hó síkvidéken tartósan nem marad meg, mert napközben olvadás várható 5 fok feletti csúcshőmérséklettel. 
 
A meleg, tavaszi idő rövid életű lesz, jövő hét első felében visszatér a fagyos tél és egészen a hét végéig (Húsvét) kitart az ilyenkor szokásosnál hidegebb idő.
Az ünnepek alatt átmeneti enyhülésre számíthatunk, de ez sem lesz tartós, az ünnepeket követő időszakban újabb lehűlés valószínű.
(Lásd. az alsó grafikont, ahol piros a napi maximum, a kék szín pedig a napi minimum hőmérsékletet jelöli).
 

Amennyiben részletesebb, pontosabb előrejelzésre vagy kíváncsi a következő pár napra, kattints az alábbi linkre!

Részletes, magyarországi előrejelzést itt találhatsz

Előző Következő