Átmenetek

Átmenetek

várható időjárás előrejelzés

Pár csendesebb, hűvösebb nap vár ránk a hét elején.

Aki a tavaszt várja, az a héten örülhetett, hisz jócskán 10 fok felett alakult hazánk nagy részén a hőmérséklet ma is.
Vasárnap délutáni hőmérsékletek ... Pitvaroson (Csongrád-Csanád vármegye) 20.1°C-ig emelkedett a hőmérséklet 
 
Hidegebb levegő érkezik fölénk a hét elején, emiatt fokozatosan visszaesik a nappali felmelegedés mértéke, átmenetileg visszatérünk a "normális" időjárás közelébe ...
 
Hétfőn többnyire borult lesz az ég, de az Alföldön és északnyugaton időnként felszakadozhat a felhőzet és kisüthet a nap is. Délelőtt több, délután viszont már jóval kevesebb helyen várható csapadék, esőre, záporra, délelőtt keleten zivatarra is számíthatunk. Napközben többfelé megélénkül a jobbára mérsékelt északnyugati szél, a Kisalföldön erős széllökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet általában 10 és 15 fok között alakul.
Kedden nyugat felől egyre többfelé felszakadozik a felhőzet és süt ki a nap, de keleten még este is lesznek felhős vidékek. Kezdetben keleten még több, majd egyre kevesebb helyen várható eső. Az Eger-Szeged vonal szélesebb sávjában egész nap gyenge marad a légmozgás, másutt viszont sokfelé megélénkül, néha meg is erősödik az északi szél, majd estére a legtöbb helyen mérséklődik a légmozgás. Hazánk nagy részén 10 fok körül alakul a csúcshőmérséklet.
Szerdán hazánk nagy részén sok napsütés várható átmeneti felhősödéssel, délután nyugaton viszont egyre több és vastagabb felhő lesz az égen, a késő délutáni, esti órákban néhol már kisebb eső is lehet. Többnyire gyenge, vagy mérsékelt lesz az északias irányú szél, legfeljebb a Bakonyban és északkeleten számíthatunk átmeneti szélélénkülésre. A hőmérsékleti csúcsértékek általában 5 és 11 fok között alakulnak.
A folytatásban nyugat felől ismét valamivel enyhébb, nedvesebb levegő áramlik hazánk térségébe, emiatt több lesz felettünk a felhő, újból emelkedik a hőmérséklet és valmennyi esőre is számíthatunk (országos, kiadós csapadék nem valószínű). Ez a melegedés sem tart sokáig, hisz a hét végén, a következő hét elején újból visszaesik a csúcshőmérséklet, sőt néhol, jelzés értékűen akár havazhat is (elsősorban a hegyekben van erre esély).
Ennek az átmenetekkel tarkított, igen változékony időnek talán a hónap végén lesz vége, mert akkor (a jelenlegi előrejelzések szerint) erősebb lehűlés valószínű.
(Épp itt lesz az ideje, hisz jön a tavasz, nem? wink)  
Az európai központ Budapest térségére készült előrejelzésén jól látszik (alsó grafikon!), hogy pár napig csökken, majd a hét második felében ismét emelkedik a hőmérséklet.
A hullámvasúról viszont még akkor sem szállunk majd le. 
 
Amennyiben részletesebb, pontosabb előrejelzésre vagy kíváncsi a következő pár napra, kattints az alábbi linkre!

Előző Következő