Viharok

Viharok

várható időjárás előrejelzés

Hétfőn-kedden mediterrán ciklon vonul át felettünk, kiadós csapadékkal, jégesővel, viharos erejű széllökésekkel.

Hétfőn általában sok lesz felettünk a felhő és erőteljes lesz a gomolyfelhőképződés is, csak kevés napsütésre számíthatunk. Dél felől több hullámban érkezik csapadék, délelőtt az észak, északkelet felé vonuló felhőtömbök egyre erőteljesebbek lesznek, a Dunántúlon már a déli órák tájékán is számíthatunk hevesebb zivatarokra. Délután a déli területeket egy hosszan elnyúló zivatarlánc éri el, melyből az esti órákig hazánk déli kétharmadán számíthatunk heves záporok, zivatarok kialakulására, felhőszakadással, jégesővel. A többnyire gyenge, vagy mérsékelt keleti, délkeleti szelet zivatarok környezetében erős, viharos széllökések (akár 100 km/ó-s) kísérhetik. A csúcshőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, ott, ahol hosszabb időre kisüt a nap ennél 1-2 fokkal melegebb is lehet.
Éjszaka többnyire erősen felhős lesz az ég, kezdetben még hevesebb záporok, zivatarok is várhatók felhőszakadással, jégesővel, majd valamelyest gyengül a csapadéktevékenység, de még így is többfelé várható, helyenként ismétlődő jellegű eső, zápor, zivatar. Többnyire gyenge, vagy mérsékelt lesz a változó irányú szél, de a zivatarokat átmenetileg erős, viharos széllökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 17 fok között alakul.
Kedden nyugat felől egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet és egyre többfelé süt ki hosszabb időre a nap. Eleinte hazánk középső, majd egyre inkább keleti területein várható csapadék, ami napközben jelentősen gyengül.  Délelőtt még záporokra, zivatarokra is számíthatunk, majd délután, este már inkább csak záporok alakulhatnak ki. A Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon a délnyugati, többnyire mérsékelt szélnek lesznek élénk, olykor erős széllökései. A csúcshőmérséklet általában 20 és 26 fok között alakul.
A hétfő és kedd déli órák közötti 24 órás idősávban lehulló csapadék mennyisége látható a képen (Brit-modell).
 Más modelleket nézve is nagy mennyiségű lesz a lehulló csapadék, a területi eloszlás azonban a fentitől jelentősen eltérhet ...
 
Amennyiben részletesebb, pontosabb előrejelzésre vagy kíváncsi a következő pár napra, kattints az alábbi linkre!

Következő